879.25 KB | |
2007-09-16 14:09:01 | |
Nyilvános 273 | 771 | Sátoraljaújhely, Kossuth tér 24. | A város fő terének egyik szép, régi épületén elhelyezett emléktábla szerint elsőként Sátoraljaújhelyen készített tokaji aszút 1631 körül Szepsi Laczkó Márton (1567-1633) református prédikátor, Lórántffy Zsuzsanna udvari lelkésze a fejedelemasszony számára az Oremus dűlő terméséből. A hagyomány szerint az országot érő támadások miatt későn szüretelt szőlő tartalmazott olyan „beteg” szőlőszemeket is amelyeket ma az aszú készítéséhez használnak. Az elkészült, miseborként is használt italban fedezte fel Szepsi Laczkó Máté a különleges ízvilágot és ajánlotta fel a bort a fejedelemasszonynak. Az aszú készítésének első leírását is neki tulajdonítják. A hagyománynak azonban ellentmond, hogy már az 1590-es években - Szikszai Fabricius Balázs latin–magyar szótárában - használták az „aszú szőlő” kifejezést. A fénykép 2007 augusztusában készült. Felh. irod.: www.tokaj.hu/magyar/atokaji/az-aszu/index.php |